Yayınlar

YAYINLAR

GELECEĞİ BU GÜNDEN YAKALAMAK

Ülkemiz ekonomisinin % 98 ini oluşturan KOBiler, üretim ve istihdamın %76 sını karşılarken kullandıkları kredi oranı toplam kredi kullanım hacmi içinde sadece %5. KOBİ yatırımları toplam yatırımların %38 ini oluşturuyor ve toplam katmadeğerin %26 sı bu işletmelerde yaratılıyor. Toplam ihracat içindeki KOBİ payı %10 civarında. Tüm bu rakamlardan da görüleceği üzere ekonominin %98 ini oluşturan bir büyüklüğün yaratılan katma değerin %26 sını oluşturması ve ihracatın %10 unu sağlıyor durumda olması bünyesel zayıflığın ve rekabet üstünlüğü sağlayamamanın önemli göstergeleri. Bu durumda KOBİ lerin;
 
- İşbirliği modelleri geliştirmelerinde
- Uluslararası pazarlar ile bütünleşmelerinde,
- Kurumsal yatırımcıların kriterlerine ve beklentilerine hitap etmelerinde 
şeffaflık ile ilgili standartları, düzenli finansal raporlama sistemlerinin olup olmadığı, kurumsal yönetim yapıları, sorumluluklar ve hesap verilebilirlik düzeyleri, sosyal ve toplumsal konulara yaklaşımları ve risk yönetim yapıları ön plana çıkıyor.
 
AB entegrasyonu, küresel işbirlikleri ülkemizde de bu tip sistemleri ve yapısal değişimleri gerekli kılacak düzenlemelerin oluşmasına sebep oluyor. Bu kapsamda bakıldığında,  KOBİ lerin rekabet üstünlüğü sağlamalarında bir açıdan tehdit, diğer açıdan da fırsat olarak niteleyebileceğimiz  önemli gelişmelerden biri BASEL II, diğeri de KOBİ Borsalarının oluşturulmasıdır. BASEL II uygulamasında kredi fiyatlaması risk ile orantılı olacak, kredi kullananın riski, firmanın finansal verileri, firmanın ortaklık yapısı, organizasyon yapısı, iş süreçlerinin etkinliği ve ürün hizmet gerçekleştirme ve geliştirme konularındaki yetkinlikleri, dış pazarlara açıklık, sektör içindeki yeri vb. gibi konular değerlendirme ve derecelendirme işinin odak noktasında olacak. Aynı şekilde KOBİ Borsa'sına girişte benzer konulardaki yetkinlik ve yeterliliğin ispatlanması gerekecek. 
 
Bizler kültür yapımız nedeniyle mi, aldığımız eğitimden dolayı mı bilmiyorum ama bir zorunluluk olmadan,bir müeyyide uygulanmadan harekete geçmiyoruz, hatta daha da kötüsü değişir, ertelenir anlayışı ile son dakikaya kadar da hiç bir hazırlık yapmadan bekliyoruz. Bu durum hepimizin de çok iyi bildiği gibi bizlerin zor durumda kalmasına ve hatta bazı zamanlarda çok büyük iş fırsatlarını kaybetmemize ve son anlarda büyük maliyetler ile geçici çözümler üretmemize sebep oluyor. Uygulamalardaki değişiklik ve yenilikleri takip etmek, gelişmeleri zamanında fark etmek ve yapımızı bu gelişmelere paralel olarak değiştirmek ve yetkinleştirmek rekabet üstünlüğü sağlamamızda temel etkenlerden birisi  olacaktır.
 
Finans ve bankacılık sektöründe uygulamaya alınacak olan BASEL II uygulaması ile KOBİ lerin kredilenmesi için koşulların değişmesi, KOBİ Borsalarının kurulma aşamasında olması ve kurumsal yönetişim kurallarının, finansal ve kurumsal yönetişim kalitesinin derecelendirilmesine yönelik uygulamaların ekonomik hayatın yeni unsurları olarak 2007  yılından itibaren uygulamaya alınacağı düşünüldüğünde KOBİ lerin bünyelerini kuvvetlendirmek ve yapılarını değiştirmek için bu günden kollarını sıvamaları gerekiyor.  
 
Yukarıda bahsi geçen uygulamaların gerektirdiği derecelendirme gerekliliği bazı temel çalışmaların yapılmasını ve KOBİ lerin yeniden yapılanmalarını zorunlu kılıyor, verimliliklerini artıracak, rekabet üstünlüğü sağlayacak sistemleri kurmak ve geliştirmek konusunda  yapılacak temel çalışmalar aşağıdaki gibi özetlenebilir:
 
1- Kobiler mevcut durumlarını iyi anlamalı, güçlü ve zayıf yanlarını teşhis etmeli, çevre analizlerini iyi yaparak fırsat ve tehditleri tanımlamalı ve gelişime açık yanlarını belirleyerek  yapılarını geliştirmek, misyon ve vizyonlarına ulaşabilmek için stratejik planlama yapmalıdırlar.
2- Faaliyet konularına odaklanmalı ve uzmanlaşmayı sağlamalıdırlar
3- Kurumsal yönetişim değerlerini tanımlamak ve uygulamaya almak suretiyle yönetim kalitesini ve şeffaflığını sağlamalıdırlar
4- İşletmede risk doğuracak tüm alanları teşhis etmek, ve bu riskleri elimine etmek üzere risk önleme planlarını hazırlamak ve riski yönetmek üzere bir risk yönetim  modelini kurmalı ve sürekliliğini sağlamalıdırlar
5- Verimliliklerini artırmak üzere performans odaklı sistemleri kurmalıdırlar.
 
KOBİ Borsasına dahil olmak, bankalardan en uygun maliyetler ile kredi alabilmek için KOBİ lerin risklerini minimize ettiklerine, kurumsal yönetişim kurallarını uyguladıklarına, düzenli ve kontrollü bir finansal raporlama sistemlerinin olduğuna dair tespitlerin de bulunduğu bağımsız bir derecelendirme ve değerlendirme raporunun varlığı sorgulanacaktır.
 
Sistemlerinin uygulama etkinliği ve sürekliliği sağlanmış, gelişen ve öğrenen bir kurumsal yapının varlığı ve üçüncü taraflarca tespiti ve değerlendirilmesi; bankalar ve finansal kuruluşlara karşı güvenirliğinizi ve müşteri memnuniyetini sağlayacak, müşteri bağlılığını artıracak, yeni müşterilerin kazanılmasına destek verecektir. Fısatları yakalayabilmenin temelinde iyi yönetilen finansal ve yönetsel bilgileri şeffaf ve zamanında verebilen KOBİ' ler farklılaşarak ön plana çıkacaklar ve büyüme trendini yakalayabileceklerdir.
 
Önümüze çıkacak tehditleri berteraf etmenin yolunun zamanında aksiyon almaktan geçtiğini unutmamalıyız
22 Şubat 2006 Çarşamba Tülin Seçen